Summary
Korean summary
본 연구는 2007–2015년 국민건강영양조사-사망원인통계 연계 데이터를 바탕으로 한국 성인을 대상으로 식이염증지수(E-DII)와 전체, 암, 심혈관질환 사망률 간의 연관성을 분석하였음. 높은 식이염증지수는 전체 사망(HR, 1.45; 95% CI, 1.25–1.69), 암 사망(HR, 1.41; 95% CI, 1.09–1.81), 심혈관질환 사망(HR, 1.53; 95% CI, 1.07–2.18) 위험 증가와 유의하게 관련되었으며, 특히 대사질환 보유자에서 그 연관성이 두드러졌음.
Key Message
This prospective cohort study analyzed nationally representative data from the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (2007–2015) to examine the association between the energy-adjusted Dietary Inflammatory Index (E-DII) and mortality risk. A higher E-DII was significantly associated with increased risks of all-cause (HR, 1.45; 95% CI, 1.25–1.69), cancer mortality (HR, 1.41; 95% CI, 1.09–1.81), and cardiovascular mortality (HR, 1.53; 95% CI, 1.07–2.18), particularly among individuals with metabolic disorders.